6/3/23

Robotene har kommet ut av buret

Yaskawa introduserer i tillegg til HC10 og HC20 nå HC30 Collaborative Robot med 30 kg løftekapasitet. Skreddersydd for fysisk å samhandle med mennesker i et felles arbeidsområde. Dette er i motsetning til tradisjonelle roboter, som er designet for å operere autonomt oftest med et fysisk verneområde rundt seg.

De fleste roboter som er i bruk i dag er tunge og autonome, og forhåndsprogrammert til å utføre bestemte oppgaver. På grunn av kraften de beveger seg med, må de utføre sitt arbeide bak beskyttende vernegjerder, adskilt fra de ansatte. De siste årene er imidlertid en ny generasjon roboter introdusert som er en lettere i vekt, mer mobile, og med ”plug and play” funksjonalitet. Robotene er utviklet for å flyttes ut på fabrikkgulvet for å samarbeide trygt med mennesker på felles arbeidsoperasjoner. Det er fremskrittene innen sensor- og visjonsteknologi som har gjort dette mulig.

En ny måte å bruke roboter på

– ”Samarbeidende roboter” erstatter ikke alltid de tradisjonelle robotene eller de oppgavene disse utfører, mener daglig leder i Skala Robotech, Atle Bergill.
– I stedet ser vi at denne typen roboter fører til nye måter å bruke roboter på. En samarbeidende robot kan utføre oppgaver i fellesskap med mennesker og blant annet overta repeterende eller tunge løft der det er trangt for en inngjerdet robotløsning. Roboten kan også hjelpe til med oppgaver som krever spesielle verktøy eller høy maskinell presisjon. Jeg er sikker på at vi vil får mange ”aha-opplevelser” etter hvert som vi fortsetter å utforske mulighetene!
– Vi har arbeidet med og solgt ulike løsninger for slike oppgaver tidligere, men gleder oss nå stort over at Yaskawa kommer med ”den ultimate” samarbeidende roboten, basert på samme solide teknologi som MOTOMANs øvrige roboter.

Yaskawa MOTOMAN HC10, 20 og 30

Under Automate i Chicago, april 2017 presenterte Yaskawa for første gang MOTOMAN HC10. Dette er en samarbeidende robot (Human-Collaborative) konstruert for å arbeide trygt med eller i nærheten av mennesker.

– Skala Robotech har hatt eneagentur for MOTOMAN i Norge de siste 25 årene. Nå kan vi tilby en samarbeidende robot basert på MOTOMANs velkjente programmeringsspråk, og med et godt verdensomspennende serviceapparat i ryggen!
– Yaskawa eren av verdens største robotleverandører med flere hundre tusen leverte roboter på verdensbasis!

Opererer i nærkontakt med mennesker

HC-robotene er utstyrt med dobbelmomentfølere i alle leddene som overvåker kraften og stoppper bevegelsen hvis den kommer i kontakt med operatøren, forteller Atle.

Den er også utformet slik at operatøren ikke kan klemme seg i ledd/åpninger, mens all kabling er skjult slik at disse ikke kan henge seg opp i operatør eller utstyr. MOTOMAN HC kan dermed fungere uten ytterligere beskyttelsesforanstaltninger - for eksempel som et sikkerhetsgjerde. Dette sparer plass og kostnader og gir nye muligheter.

– Noe av det mest spennende med MOTOMAN HC, er at de i tillegg til tradisjonell robotprogrammering kan”læres opp” ved at robotarmen håndstyres av en operatør. Dermed blir robotposisjoner og verktøyoperasjoner registrert via en såkalt ”Easy Teaching Smart HUB”, forteller Bergill.
– Dette gir tidsbesparelse under programmeringen, og gjør at robotene raskt kan omdisponeres til nye oppgaver.

HC10 håndterer en nyttelast på opp til 10 kg og har en rekkevidde på 1200 mm (effective reach).

HC20 og 30 har nyttelast på opp til 20 hhv 30 kg og har en rekkevidde på 1700 mm (effective reach).

Alt innen materialhåndtering, maskinbetjening, emballering eller montering er attraktive bruksområder. Installasjonsområdet er meget fleksibelt og roboten kan dermed operere på mange forskjellige arbeidsplasser.

Mer informasjon om robotløsninger

For mer informasjon om roboter og løsninger, ta kontakt med: Salgssjef Bent Kløvstad, mob: 905 95 982, e-post: bent.klovstad@skala.no