12/3/23

Totalleverandør av automasjonsløsninger for industrien

«Å ha tilnærmet 100% oppetid er veldig avgjørende for en produksjonsbedrift slik Tine er» Jan Erik Linn, Prosjektleder/Prosessleder Tine Tretten.

Skala Robotech har over 25 års erfaring og betydelig kompetanse innen robotisering, automatisering og effektivisering av produksjonsprosesser til det meste av norsk industri. Vi leverer det kunden trenger, om det er spesialmaskiner eller kombinasjoner av kjente løsninger fra våre underleverandører. Skala Robotech utfører prosjekter fra ide til komplett, skreddersydd løsning – fra enkel punktautomasjon til hele og kompliserte produksjonslinjer.

TINE og Skala Robotech med samarbeid gjennom 15 år

I en travel hverdag fikk vi en rask samtale med Jan Erik Linn hos Tine Meierier på Tretten. TINE Meieriet på Tretten har 110 ansatte og er lokalisert tre mil nord for Lillehammer i Øyer kommune. I produksjon er det grøt Ris, Bygg og Havre som står for 70-80 prosent av volumet. I tillegg produserer meieriet smørbar smelteost, burgerost, bakefast ostesaus, industrisauser, COOP smørbar ost, Piano Riskrem, TINE Rislunsj og 14 havregrøt.

– Skala Robotech har vært med på automatiseringen av vårt anlegg fra start, forteller Linn. – Vi begynte med 2 roboter i startfasen for 15 år siden og i dag er det primært for hverdagen vår å ha en mest mulig automatisert produksjon.
– For oss er det viktig med en ryddig og seriøs leverandør av automatiseringssystemer. Skala Robotech har levert stort sett alt vi har til våre banesystem - fra kappemaskiner, pakkemaskiner og ut til robot pluss robot system som pakker ferdig i kartong på pall.

Døgnproduksjon

– Vi kjører i 2 skift og har egne operatører til å kjøre systemene. Skiftene går også i helger og vi er avhengig av systemer vi i utgangspunktet kan håndtere mest mulig selv. I all hovedsak er dette problemfritt. Å ha tilnærmet 100% oppetid er veldig avgjørende for en produksjonsbedrift slik Tine er.
– Men, når det oppstår utfordringer med en robot så har vi god support fra Skala Robotech. Stort sett løser det seg med telefonsupport, men både teknikere og faste kontaktpersoner er tilgjengelig hvis behovet oppstår.
– For Tine er det helt krise hvis det oppstår stans i produksjonen og da er vi avhengig av en stabil leverandør som er «på» når situasjoner oppstår.
– Vi har benyttet Skala Robotech siden 2007, så det viser jo at vi er fornøyde med den servicen vi får, sier han.

Mange muligheter fremover også

Tine har jo sterk konkurranse i dagens marked og ser hele tiden på muligheter for områder som kan automatiseres. Det område vi i dag jobber mest manuelt i er avdelingen som produserer smelteost. Selv om det er noe tid frem, er nok det den delen som blir neste trinn i automatiseringsprosessen vår, sier han. I dag lastes også mye manuelt over på bil, så vi har en vei å gå fremdeles.

TINE tenker langsiktig

– Samarbeidet med Skala Robotech er naturlig for oss å fortsette med. Servicefolkene deres er flinke og står på for oss når vi trenger det. – Å ha en fast og dedikert kontaktperson, som Jørgen Wilthil er også avgjørende for oss. Han er veldig ryddig og ordentlig, i likhet med resten av menneskene i Skala Robotech.

Gründerbedriften Wheel.me

Zaid Hamed, Chief Production Office i Wheel.me. Han har ansvaret for blant annet å realisere montasjelinjen i Fredrikstad sammen med Atle Bergill fra Skala Robotech.

Kunde i oppstartsfasen

Wheel.me som ble etablert i 2013, er en gründerbedrift som er i ferd med å ta steget fra produktutvikling til masseproduksjon, forteller Chief Production Officer i Wheel.me, Zaid Hamed.

– Wheel.me er designet og bygget i Norge. Tildelt ”Best Pitch for Mobility Technology” på EIC Innovators Summit, Berlin, fremhevet av BBC under CES 2020 og oppført som en av årets beste oppfinnelser av Time Magazine.

Teknologien

- Det første autonome hjulet wheel.me™ patenterte består av en robotkomponent, innendørs navigasjonsteknologi og dataanalyse. Løsningen kan betjenes på mobil i wheel.me-appen eller backend. Løsningen kjører i skyen, på ditt lokale nettverk eller med 5G. Hjulet gjør at det du vil flytte kan bevege seg rundt på smarte hjul.

Roboter skal lage roboter!

Wheel.me er en innovativ bedrift og vi vil at produksjonen skal være så automatisert og robotisert som mulig.

– Da var det naturlig for oss å ta kontakt med Skala Robotech som har lang erfaring med roboter og automatisering for mange store norske tradisjonelle produksjonsbedrifter, som Høiax, Kværneland, Ekornes osv forteller Hamed. – Hos oss var det i utgangspunktet ingen produksjonslinje, kun et produkt som skal masseproduseres. Det ga oss begge en unik mulighet til å skape en masseproduksjon med den nyeste teknologien fra bunnen av.
– Montasjemiljøet Skala Robotech leverer og monterer de autonome hjulene i distribuerte montasjeceller i anlegget vårt i Fredrikstad. Cellene samarbeider i et overordnet styringssystem og deler på bruken av et antall autonome AMR (Autonomous Mobile Robot) vi selv har laget. Et autonomt hjul består av over 50 deler, så AMR-ene og robotene får mye å holde på med. Wheel.me produseres på denne måten av andre roboter!

Spesielt verdifullt for oss er den erfaringen Skala Robotech har i å hjelpe oss med å identifisere metoder, potensielle flaskehalser og planlegging av montasjelinjer, volum og arealberegning og annet som Skala Robotech har bred erfaring med.

For Wheel.me skal produksjonen raskt opp i 240.000 enheter pr år, som produseres i 3 skift i døgnet.

– Og da er det verdifullt å ha med oss Skala Robotech som en verdifull rådgiver og leverandør, avslutter Zaid Hamed.