7/3/23

Samarbeidende roboter: Den nye helsemedarbeideren?

Kan samarbeidende roboter hjelpe til i den stadig mer utfordrende situasjonen i helsevesenet? Roboter vil kunne gjøre grovarbeidet og stå for mye av de løpende oppgavene, samt sørge for at sykehuset er operativt til enhver tid.

Roboter vil bli hverdagskost på norske sykehus innen 2030, mener en av Norges fremste forskere på kunstig intelligens, professor Ole-Christoffer Granmo. I Japan, som er et foregangsland innen helseteknologi, tar roboter f.eks. blodprøver, gjennomfører undersøkelser og er samtalepartnere for de eldre.

- Kollaborative roboter er designet for å jobbe med og sammen med teknikere med langt enklere oppgaver enn å snakke. Ved å etablere en arbeidsflyt som inkluderer styrken til både mennesker og roboter oppnår vi nye effekter, forteller salgsingeniør i Skala Robotech Tormod Eriksen.

Samarbeidende roboter egner seg bl.a. utmerket til pakkeoppgaver som krever et sterilt miljø. Cobots reduserer, eller til og med eliminerer, smitterisiko. En annen robotapplikasjon som har klare fordeler for helsetjenester er labautomatisering. Hver dag utføres et stort antall tester i medisinske laboratorier over hele verden. Disse testene krever mange repeterende handlinger på flere lokasjoner og egner seg derfor svært godt for en mobil kollaborativ robot.

Kraftkaren HC20XP har størst kapasitet

Den robuste, seks-aksede HC20XP-samarbeidsroboten er ideell for oppgaver som montering, maskinbetjening, materialhåndtering, palletering, sveising, plukking og pakking. Roboten programmeres ved raskt og presist ved hjelp av håndstyrt bevegelser for rask implementering av et robotsystem.

HC20XP tilbyr fire måter å samarbeide på, for eksempel Power & Force Limiting (PFL-teknologi), og oppfyller alle etablerte sikkerhetsstandarder, slik at mennesker kan jobbe med eller i nærheten av roboten. Avhengig av risikovurdering på selve applikasjonen, kan roboten fungere uten ekstra sikkerhetsfunksjoner. I tillegg sparer man gulvplass som igjen reduserer kostnadene.

En gjennomgående hularm gir et bredt utvalg av kommunikasjonsalternativer for fremføring av skjult styring og kraft til verktøy. En IP67-klassifisering gjør det lett å rengjøre overflatene, samt muliggjør bruk i sanitære miljøer. HC20XP egner seg for bruk i rene rom der det er mulighet for kontakt med mat eller det må være rent av andre årsaker.

Applikasjoner:

Montering, maskinbetjening, materialhåndtering, palletering, sveising, plukking og pakking

Nyttelast: 20 kg

YRC100micro controller

Horisontal rekkevidde: 1700 mm

Vertikal rekkevidde: 1700 mm

Skala Robotech har det norske agenturet for Yaskawa MOTOMANs roboter med tilbehør, samt et stort spekter av samarbeidspartnere, bl.a. Omron. Omron tilbyr også ett vell av roboter og vi har et tett og godt samarbeid. Omron leverer hardwaren, mens Skala Robotech er utførende og ansvarlig for applikasjonen/prosjektet.  

Deres nye kollaborative robot med integrert kamera er et spennende produkt som vi ønsker å benytte oss av fremover.  

Har du spørsmål angående samarbeidende eller andre typer roboter ta kontakt med: Salgssjef Bent Kløvstad, mob: 905 95 982, e-post: bent.klovstad@skala.no